RICCIO NERO PALLAGRELLO NERO

p3132738

Producent:  Societa Agricola ALE.P.A.

Importer: Moja Italia

Rocznik: 2008

Region: Kampania, prowincja Caserta, wzgórza (ok. 250m n.p.m.) w okolicach Caiazzo rozciągające się nad meandrami rzeki Volturno

Kraj: Włochy

Szczep:100% Pallagrello Nero

Analiza wzrokowa: Błyszczące, rubinowa barwa

Nos: Ewoluuje od zapachów skórzanych, dymnych poprzez zioła, cydr do ciemnych miękkich owoców (wiśnia, jeżyna).

Usta: Delikatne taniny, wysoka kwasowość, czysty owoc, długi finisz

Alkohol: 12%

Kwasowość:  Wysoka

Ciężar: Średnie

Wytrawność: Wytrawne

Finisz: Długi

Pozostałe oznaczenia etykiety: Wino biodynamiczne, zbiór winogron ręczny, do małych skrzynek przepuszczających powietrze, duża selekcja owoców, zbiór z hektara 8000 kg, maceracja ze skórkami przez 7 dni w temperaturze do 31° C, dojrzewanie przez 20 miesięcy dojrzewa w dużych,500-litrowych dębowych beczkach i przez 12 miesięcy w kadzi ze stali nierdzewne

Podsumowanie: Wino które zaskakująco dobrze łączy się z wędzoną ryba dzięki krągłości tanin, wspaniale zrównoważone. Wyprodukowane przez kobietę – Paola Riccio

Połączenia kulinarne: Wędzony karp zatorski

Temperatura podawania: 13 °C

Pojemność: 750ml



Kategorie:Degustowane wina

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: