CO? A niech to gęś kopnie!
GDZIE? Restauracja i Winiarnia Vintage
JAK? Listopad z uwagi na obchody dnia świętego Marcina jest okresem wzmożonego zainteresowania gęsiną oraz młodym winem. Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce odradza się, coraz częściej ludzie decydują się na zamawianie gęsiny w restauracji oraz przyrządzenie jej w domu.
W tym roku winnica Srebrna Góra po raz pierwszy wyprodukowała wino świętomarcińskie, które mieliśmy okazję degustować podczas oficjalnej prezentacji 7 listopada. Dzięki uprzejmości Mikołaja Tyca (współwłaściciel winnicy Srebra Góra) mogłyśmy zaprezentować podczas degustacji białe wino świętomarcińskie stworzone przez Agnieszkę Wyrobek – enolog w winnicy Srebrna Góra.
Menu i wina:
– Pasztet z gęsi z winem Świętomarcińskim Białym,Winnica Srebrna Góra, Polska 2013
– Wątróbka z gęsi z cebulą i jabłkiem z Riesling Kabinet Thornischer Ritsch, Gebr.Ludwig,Niemcy 2012
– Ragout z gęsi z Blauer Zweigelt Classic Uibel, Austria 2010 oraz Rosso di Montepulciano
– Pierś z gęsi z sosem na bazie octu balsamicznego z Piancoletto Rosso Umbria IGT, Custodi, Włochy 2012
– Konfitura z zielonych pomidorów na długo dojrzewającym serze z Riesling Spatlese, Gebr.Ludwig 2012 Niemcy
*Wina pochodzą z Basia Lejkowska Wine Selection
Tekst i zdjęcia: Monika Łazęcka, Vintage
Kategorie:Gdzie na wino?, Kraków, Kraków i okolice, Kulinaria, Relacje
Najładniejsze z teog wszystkiego są panie na zdjęciach 🙂