Ach! – ta dynia…

© saramoulton.com

Dynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Im bardziej pomarańczowy odcień miąższu tym więcej znajdziemy w niej prowitaminy A.

Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Ma też bardzo niewiele kalorii, choć dość spory indeks glikemiczny.

Nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Olej z pestek dyni nie znosi podgrzewania! Po otwarciu trzeba go przechowywać w lodówce. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego

Ponadto w pestkach znajdują się łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy – selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Dlatego też pestki wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na sporą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry między innymi trądziku, opryszczki, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach.

Kompot z dyni jest znanym środkiem przeciwdziałającym zaparciom. Dynię gotowaną zaleca się chorym na łuszczycę, a okład ze świeżo pokrojonej dyni można stosować przy oparzeniach pierwszego stopnia jako środek łagodzący.

Pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów: tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkiej, lamblii, dzięki zawartości kukurbitacyny – substancja ta zawarta jest tylko w świeżych pestkach, dlatego w tym celu należy jeść pestki świeże, gdzie błonka otaczająca pestkę nie jest jeszcze wysuszona.

Co jeszcze z dyni?

Wódka dyniówka – dynia nadaje się na zacier tak samo jak ziemniaki i zboże.

Zupa z dyni – najlepiej krem!

Placki na słodko i na słono – na słono postępujemy jak w przypadku placków ziemniaczanych, na słodko dodajemy różnych pestek i owoców suszonych wg. upodobań kulinarnych.

Ozdoby – różnego rodzaju, jest wiele odmian dyni ozdobnych, które bez specjalnych zabiegów same w sobie stanowią element dekoracyjny.

Ciasto – pyszne!

Dynia w formie pikli – różnego rodzaju zalewy octowe.

Świetna zabawa – z dziećmi lub bez 🙂 polegającą na wycinaniu masek czy świeczników.

Kto ma ogród – może spróbować pobić rekord w hodowaniu największej dyni, zadanie niełatwe, rekordzistka wyhodowana w USA ważyła zaledwie 821 kg, rekord Polski to 773 kg.

Można też – na wrocławskim Festiwalu Dyni podziwiać najciekawsze okazy 🙂

mail.google.comAutorka tekstu: Anna Rudczuk – pedagog, asystentka Ewy Foley, członek Polskiej Akademii Zdrowia.

„Szczęśliwa może być tylko ta kobieta, która siedząc przed lustrem potrafi się śmiać z tego, co widzi.” – Sokrates



Kategorie:Kulinaria

Tagi: , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: