Zbiory w winnicy Garlicki Lamus Uniwersytetu Rolniczego

12032683_1033904293327218_1673147770167869839_oOstatni weekend września owocował w wyjazdy studyjne w ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej. Oczywiście to nie koniec, bo czeka nas jeszcze wyjazd na winnice Srebrna Góra, ale kiedy w poniedziałek (28 września) zawitało słońce (po sobotniej deszczowej wizycie w Zadorze), pomyślałam – piękny dzień na zbiór! Ale zanim o wyjeździe trochę o samej winnicy, a dokładniej o jej nazwie Lamus…Wbrew pozorom nie chodzi tu o osobę, która nie pasuje do otoczenia, klasowego odludka itp., ale o drewniany budynek gospodarczy stawiany dawniej przy dworach. Budynek ten służył do przechowywania zapasów, żywności, zbroi, uprzęży i innego różnego rodzaju sprzętu.

Nazwa Winnica Garlicki Lamus pochodzi od nazwy zabytkowego pochodzącego z początku XVII wieku budynku. Pierwotnie był on 12091382_1033465966704384_1155285742112614235_oelementem bramnym drewnianego dworu. Z czasem został przystosowany do pełnienia funkcji lamusa, a bramę zamurowano. W XIX wieku wzniesiono obok klasyczny dwór, dziś już nieistniejący. W latach 80-tych budynek został przebudowany i dostosowany do potrzeb administracyjnych gospodarstwa. Funkcję taką spełnia do dzisiaj.

Pierwsze nasadzenia w winnicy odbyły się wiosną i było to zaledwie 250 sztuk w pięciu odmianach: Muskat Odesski, Seyval Blanc, Jutrzenka, 12068808_1033904313327216_2446920873980566235_oRegent i Marechal Foch. Początkowo ta mini winnica miała być uzupełnieniem kolekcji roślin sadowniczych, jaka znajduje się na terenie Stacji Doświadczalnej w Garlicy Murowanej. Gleba na której rośnie winnica to gleba drugiej klasy, brunatna wyługowana, pochodzenia lessowego na skale wapiennej. Wiosną 2008 roku plantacja winorośli została powiększona do1 ha powierzchni, na której obecnie rośnie prawie 3000 sztuk krzewów w 15 odmianach. Winnica „ Garlicki Lamus” została zarejestrowana w 2013 roku w Agencji Rynku Rolnego jak również w Urzędzie Celnym. W tym też roku rozpoczęto w niej produkcję wina z przeznaczeniem na sprzedaż. Natomiast pierwsza eksperymentalna produkcja wina miała miejsce już od 2009 roku.

 

12074989_1033905213327126_3373651603986014736_nAle że mamy 2015 rok, czas na aktualne wydarzenia 🙂 Sam przyjazd do Garlicy Murowanej trwał bardzo krótko,

12047201_1033905196660461_1018365818482748143_n

dosłownie w pół godzinki (okolice Zielonek) byliśmy na miejscu, gdzie czekał uśmiechnięty (myślę, że to za sprawa tylu osób chętnych do pomocy 😉 ), pan Przemysław Banach, który nad całością produkcji zarówno w winnicy jak również w winiarni czuwa. Krótka organizacja i mogliśmy żwawym krokiem ruszyć na winnicę, na której zza posadzonych winorośli spozierały na nas zniecierpliwione sekatory i koszyki 🙂 Do rozbrojenia mieliśmy 3 rządki obsadzone biała odmiana o wdzięcznej nazwie Aurora. Po uzyskaniu kilku wytycznych – na jakiej wysokości tniemy, i jakie grona zbieramy, selekcja gron – rozpoczęliśmy. Krzewy opanowane, a wyboru nie miały przy tak zdeterminowanej grupie 😉  Po około 3 godzinach ruszyliśmy realizować drugą cześć wyjazdu, którą była degustacja zaplanowana już na Uniwersytecie Rolniczym, gdzie znajdują się piwnice starej chłodni doświadczalnej mieszczącej się przy al. 29 listopada. Wyremontowane 3 lata temu stanowią świetne zaplecze do produkcji wina. Każde pomieszczenia odpowiada konkretnemu etapowi produkcji. Po zwiedzaniu przeszliśmy do „pokoju degustacyjnego”, gdzie mogliśmy już na spokojnie po ciężkiej pracy spróbować win.

Degustowaliśmy 5 win + cydr:

12079532_1033905316660449_757589671035252648_nSeyval Blanc 2013 – białe wino wytrawne w 100% ze szczepu Seyval Blanc. Wino świeże, bardzo przyjemne, żywe o harmonijnej kwasowości. Zawartość alkoholu 12,5%,  Kwasowość 6,8 g/l, Cukier resztkowy 1,2g/l.

Bianca 2013 – białe wino wytrawne w 100% ze szczepu Bianca. Wino o słomkowej barwie,  owocowe – mandarynki, ananas. Zawartość alkoholu12,5%, kwasowość 7,1g/l, cukier resztkowy 0,6 g/l.

Aurora 2013 – białe wino wytrawne  – Aurora 85%, Jutrzenka 10%, Muscat Ottonel 5%, wino o mega owocowym nosie ( dzięki Jutrzence ) o zaznaczonej kwasowości, która pięknie trzyma pion  wina. Zawartość alkoholowa 13%, kwasowość 7,1g/l, cukier resztkowy 0,4 g/l/

Aurora 2013 – białe wino półwytrawne – Aurora 85%, Jutrzenka 10%, Muscat Ottonel 5%, harmonijne, ładnie zrównoważona słodycz z kwasowością. Zawartość alkoholu 12,5%, kwasowość 7,5g/l, cukier resztkowy 12g/l.

Cuvve 2013 – czerwone wino wytrawne –  Marchal Foch 60%, Leon Milot 40%, kolor już lekko ceglasty, żywa kwasowość , Zawartość alkoholu 11%, kwasowość 5,1 g/l, cukier resztkowy 0,1 g/l.

I jako ostatni degustowany, cydr – z odmian jabłek Grochówka, wytrawny, goryczkowy, zawartość alkoholu 6,5%

Praca na winnicy jest ciężka, uczy pokory, cierpliwości. To praca, która pięknie się odwdzięcza, kiedy winiarz pięknie ją traktuje. Wino poznasz próbując go, a jak jest z pracą? I tu mój lekki niedosyt… 🙂

Autorka tekstu: Bożena Dragosz



Kategorie:Imprezy winiarskie, Kraków i okolice, Podróże, Relacje

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: