EnoPiknik w Winnym Siedlisku

EnoPiknik w Winnym Siedlisku to było połączenie magii miejsca, wyśmienitej domowej kuchni, unikalnych win, zachwycających widoków i oczywiście uroku gospodarzy. Małopolska Jesień Enologiczna zawitała w Ciężkowicach i oczarowana rozgościła się na dobre.

Świeże kozie sery. Klasyczny w połączeniu z gruszką w winno-miodowej marynacie z odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Pikantny z czosnkiem i cząbrem rozkosznie komponował się z lokalnymi proziakami. I wędzony, delikatny i aksamitny na podniebieniu, najlepiej smakował solo. Kręcony, domowy majonez z kaszą gryczaną był rozchwytywany. A smażone powidła śliwkowe jedzone łyżkami. Pszenno-żytni chleb z przyprawami znikał kromka za kromką.

Do tego wina, tylko regionalne, z najlepszych winnic. Aromatyczny, owocowo-kwiatowy Hibernal, cytrusowo-mineralny Seyval Blanc, smukły, o zapachu leśnych owoców Regent. Niezwykły Orix, czyli fantastycznej kwasowości kupaż m.in. z Jutrzenką – jedyną polską odmianą.

Goście jedli, pili i cieszyli się każdą chwilą. Słońce też nie odpuściło takiej okazji i dotrzymywało kroku przez cały dzień.

Autorka tekstu: Tatiana Mucha


Kategorie:Degustowane wina, Kraków i okolice, Kulinaria, Relacje

Tagi: , , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: