Dokarmianie mózgu

Apigenina to flawonoid, który znajduje się w wielu ziołach, w tym w pietruszce, selerze, rumianku i tymianku. Warto włączyć do diety te roślinki, gdyż okazało się, że apigenina ma istotny wpływ na ludzkie neurony. Dodanie roślinnego związku o nazwie apigenina do ludzkich pluripotencjalnych komórek macierzystych powoduje, że stają się one neuronami w ciągu kilku dni.

mózg

Zdolność apigeniny do przekształcania komórek macierzystych w neurony jest czymś niezwykłym. Neurogeneza, czyli proces powstawania nowych komórek nerwowych zależny jest od stylu życia, w tym aktywności fizycznej oraz diety.
Okazało się również, że apigenina wiąże około 160 rodzajów białek w ludzkim organizmie, co sugeruje, że ma daleko większy wpływ na zdrowie niż leki farmaceutyczne, które często mają jeden określony cel (plus skutki uboczne
Apigenina w największych ilościach znajduje się w pietruszce oraz selerze, ale również w wielu innych roślinach, w tym:

  •  rumianek
  • bazylia
  • kolendra
  • bylica draganek (estragon)
  • jabłka
  • herbata
  • cebula
  • brokuły
  • por
  • winogrona
  • oregano
  • pomidory
  • wiśnie
  • endywia (cykoria endywia)

W królestwie roślin roi się od składników, które mogą wspierać twoje zdrowie.

Warto wyróżnić kurkumę, która zawiera aktywny składnik kurkuminę, która podobnie jak apigenina jest korzystna zarówno dla zdrowia mózgu, jak i działa przeciwnowotworowo.
Kurkumina ma silne właściwości przeciwnowotworowe oraz jest zdolna przechodzić przez barierę krew-mózg, co czyni ją obiecującym środkiem neuroprotekcyjnym o szerokim zakresie zaburzeń neurologicznych.
Kurkumina ma wpływ na około 700 genów. Innym bioaktywnym związkiem, który jest zawarty w kurkumie jest turmeron. Może on zwiększyć wzrost neuronowych komórek macierzystych w mózgu aż o 80%. Neuronowe komórki
macierzyste przekształcają się w neurony i odgrywają istotna rolę w samonaprawie.
Wyniki sugerują, że turmeron może pomóc w odzyskaniu funkcji mózgu w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, takich jak udar mózgu czy choroba Alzheimera, zakładając, że będzie to działało również w przypadku ludzi.

Chcąc wspomóc nasz organizm musimy stawiać na naturalne kuracje nawet wtedy, gdy podobne herbatki są okropne w smaku. A oto jedna z propozycji.Herbatka wymaga wymieszania ze sobą i ze szklanką ciepłej wody tych 5 ekologicznych składników:

  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczkę oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia ekstra vergine
  • 1 łyżeczkę surowego miodu

Co jeszcze lubi mózg
Zielona herbata
Badania nad wpływem zielonej herbaty na zdrowie mózgu dały obiecujące wyniki. W 2015 roku podczas International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases przedstawiono wyniki, które stwierdzają, że picie od jednej do sześciu herbat w tygodniu poprawia odporność na negatywne skutki tych chorób.Żeń – szeń amerykański

Żeń-szeń amerykański to kolejne zioło, które poprawia sprawność umysłową. Stwierdzono, że poprawia pamięć roboczą oraz nastrój osób zarówno młodych, jak i tych w średnim wieku.

Ashwagandha
Nieco mniej znanym ziołem jest ashwagandha, która była częścią ajurwedyjskiego systemu leczniczego w Indiach przez tysiące lat. Przez wielu jest uważana za dobry środek redukujący stres i dodający energii i witalności.

Warzywa i owoce dla zdrowia mózgu
Jeśli chcesz zwiększyć swój potencjał umysłowy, to przede wszystkim powinieneś spożywać naturalne warzywa, owoce, nasiona i orzechy, które zawierają mnóstwo minerałów, witamin, antyoksydantów oraz wiele innych związków fitochemicznych. To ich potrzebujesz, aby odżywić mózg.Szczególnie korzystne może być spożywanie selera, który oprócz apigeniny zawiera luteolinę, związek roślinny, który łagodzi zapalenie mózgu, które jest główną przyczyną neurodegeneracji.  Luteolina może poprawiać pamięć u osób starszych. Dobrym źródłem luteoliny jest również papryka i marchew.

Inne istotne czynniki, które poprawiają funkcjonowanie mózgu to kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wysiłek fizyczny. Roślinne źródła omegi-3, to nasiona lnu oraz nasiona chia. A mądrze skomponowana dieta roślinna pomaga uniknąć wielu toksyn, co tylko poprawia kondycję mózgu.

„Bomba” witaminowa, wzbogacona składnikami mineralnymi!
Przygotowanie: Do litrowego słoika wlać po 1 szklance soków z: marchwi, buraka, jabłka oraz ½ szklanki soku z cytryny, ½ szklanki soku z selera i ½ szklanki miodu. Spożywać 1 szklankę mieszanki soków na dobę przynajmniej 20-30 minut przed posiłkiem. Przechowywać w lodówce. Wymieszać przed spożyciem. Najlepiej sok pić przez słomkę, powoli.

Autor: Anna Rudczuk

Foto: http://www.renatazarzycka.pl



Kategorie:Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: