Pod koniec maja, w czasie Dni Izraela w Centrum Kultury Żydowskiej przy ulicy Miodowej w Krakowie, odbyła się degustacja win izraelskich. Organizatorem tego spotkania jest Stowarzyszenie Dni Izraela, a Kobiety i Wino już po raz drugi partneruje temu wydarzeniu. Degustację poprowadziła dyplomowana sommelier, krakowska importerka win jakościowych Basia Lejkowska.
Izrael jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie, a paradoksalnie dziś należy do winiarstwa Nowego Świata. Ślady winiarstwa na tych terenach datuje się na odległe czasy starożytności. W kraju nękanym wojnami przez dekady, endemiczne odmiany winorośli wyniszczono a produkowane tam wino trafiało jedynie na stoły miejscowej ludności i ortodoksyjnych Żydów na całym Świecie. Rewolucja jakościowa w Izraelskim winiarstwie przyszła dopiero w 80 latach XX wieku. Nowe inwestycje, nowe spojrzenie i najlepiej wyszkoleni winemakerzy stały się kluczem do drzwi winiarstwa światowego. Inwestycje w wielkie winnice, wyposażone w najnowszą technologię, skutkowały powstaniem nowoczesnych winiarni, które mogły pokazać światu co izraelskie terroir ma do zaoferowania. Obecnie 3 największe winnice: Golan Heights Winery, Carmel i Barkau produkują 65% wina w tym kraju. Cały czas jednocześnie powstają również małe winnice, zakładane przez pasjonatów wina, nastawionych na podwyższenie jakości i produkujących tzw. wina butikowe.
W izraelskim terroir świetnie rokują odmiany międzynarodowe takie jak: sauvignon, syrah, petit syrah, petit vedot i viognier.
My zdegustowaliśmy 3 wina białe i 4 wina czerwone. Większość pochodziła od Golan Heights Winery utytułowanej Winnicą Nowego Świata roku 2012, a w 2011 r Vinitaly oceniło tę winnicę jako Najlepszego Producenta Wina na Świecie.
-
Yarden Mount Hermon White 2014, blend odmian: chardonnay, sauvignon blanc, semillon. Wino to pochodzi z cudownego terroir: bazaltowe powulkaniczne gleby, właściwe ukształtowanie terenu, chłodny klimat na dużych wysokościach półwyspu Golan. Wino idealne jako aperitif, niezwykle rześkie, lekkie i z przyjemną kwasowością.
-
Gamla Galilee Chardonnay 2015, wino dojrzewa przez 4 miesiące w beczce barrique z francuskiego dębu, posiadające subtelne nuty słodyczy. Marka Gamla to smak dobrego życia 🙂
-
Yarden Sauvignon Blanc 2014, wino fermentowane w stalowym tanku, dojrzewające przez 3 miesiące w beczce z francuskiego dębu, mineralne, o średniej kwasowości, aromatyczne z subtelną nutą ananasa w tle.
-
Gamla Cabernet Sauvignon 2011, wino dojrzewające przez 12 miesięcy w beczce. Pełne, dobrze zbudowane wino z wyraźnym jeżynowo-pieprznym finiszem.
-
Chillag Bambino Cabernet Sauvignon 2012, wino dojrzewające przez 12 miesięcy w beczce a następnie 12 miesięcy w butelce, niezwykłe, butikowe wino; ambitna, autorska stylizacja.
Chillag Winery to winnica klasyfikowana w pierwszej dziesiątce najlepszych i najbardziej innowacyjnych winnic Izraela. Właścicielka Orny Chillag to kobieta, która porzuciła karierę polityczną na rzecz studiów enologicznych. Jest to jedyna winnica w Izraelu zarządzana przez kobietę. Otrzymała włoski tytuł Castellana przeznaczony dla ograniczonej ilości kobiet na świecie, doceniający jej wkład w przemysł winiarski. Orny jest także członkiem włoskiego stowarzyszenia Le Donne Del Vino.
-
Gamla Syrah 2011, jednoodmianowe wino dojrzewające przez 12 miesięcy w beczce.
-
Chillag Vivo Blend Galilee 2009, mieszanka odmian: merlot, cabernet sauvignon, syrah, dojrzewające przez 12 miesięcy w beczce, zaskakujące wysoką jakością i smakiem
Świetna atmosfera wspólnej degustacji w niedzielne popołudnie, poprowadzona w profesjonalny sposób sprawiła mi ogromną przyjemność. I niewątpliwie wszystkim gościom również . Najciekawszym elementem, który Basia Lejkowska wprowadziła do tej degustacji było pokazanie winiarskich możliwości tego kraju, poprzez zaprezentowanie win wielkich producentów – Golan Highest Winery i dużo mniejszych – jak butikowej jakości z Chillag Winery produkującej w swoistym, autorskim stylu.
Tym wspaniałym winom towarzyszyła wspaniała izraelska oliwa z oliwek oraz potrawy reprezentujące kuchnię regionu: hummus dostarczyła restauracja Hamsa a koszerne chałki piekarnia Junex-Ryzbig.
Anna Fryda
Kategorie:Relacje
Skomentuj