Wieczór z Billecart-Salmon

Kraków 25 listopada, Vinoteka – Hotel Pod Różą

menu

Szampan należy do tych win, które szczególnie dobrze czują się otoczone dobrą oprawą: kuchnią, pięknym i eleganckim otoczeniem. Przy prezentacji domu szampańskiego ważne jest także by o nim mówić: opowiadać o wytwórcach, idei, technice wytwarzania i oczywiście o ich efektach, które mamy w naszych kieliszkach. Niemniej istotnym czynnikiem jest też – poza ciekawą opowieścią – to JAK się mówi.

my-z-ericiem

Ci którzy mieli okazję uczestniczyć w przygotowanej przez Vinoteka13 degustacji szampanów Billecart-Salmon, prowadzoną przez Erica Calzolari wiedzą o co chodzi. Jak niesamowicie barwną, entuzjastyczną, wesołą i z ogromną ilością energii postacią jest Eric! Bąbelki które tego wieczoru mieliśmy w kieliszkach niosły czystą radość. Żarty i uśmiech Erica – zaraźliwy – umacniał nas w przekonaniu, że szampan jest najradośniejszym winem i najważniejszym jego towarzyszem jest śmiech 🙂

Choć oczywiście dobre menu, też się nada – a w tym przypadku sprawiło się świetnie!

slodkie malz

 

 

 

 

 

Tekst: Zuzanna Biel

szampan3 szampan1szamapn4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warszawa 26 listopada, Vinoteka 13.

billecart_salmon

Pod koniec listopada miałam przyjemność degustować szampany z domu szampańskiego Billecart-Salmon, które dla gości Vinoteki 13 zaprezentował Eric Calzolari. Była to podróż rozpoczęta prostym i wybornym Blanc de Blancs, przez brut Reserve aż po rocznikowe cuvee – 1999 i 2002. Ich struktura i złożoność fantastycznie wpisywały się w dania przygotowane przez Darka Barańskiego. Kwasowość i wyrazistość wina idealnie komponowała się kwaśnymi nutami kiszonej marchewki czy ogórka. Dobrze sprawdzały się też w połączeniu z chrupiącą, świeżą lekko gorzką cykorią oraz słoniną.

img_1348

Miałam też okazję doświadczyć jak na tle delikatnych i finezyjnych szampanów wypada bąbelkowy klasyk Mumm – niestety dosyć przyciężko. Choć wierzę, że inaczej dobrane menu lepiej by zagrało.

 

ze-znaczkiem

Największą przeszkodą przy winach tego niewielkiego domu szampańskiego jest oczywiście cena. Sprawdza się tu zasada picia gwiazd tylko przy wyjątkowych okazjach; tym bardziej mi miło, że dostałam zaproszenie od Vinoteki 13. Ceny między 200 a 400 zł ograniczają moje możliwości picia Szampana do śniadania, chyba, że jest to śniadanie noworoczne!

Tekst: Joanna Poremba

 

Dziękujemy Vinotece 13 za zaproszenie.



Kategorie:Degustowane wina, Gdzie na wino?

Tagi: , , , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: