Polskie wina i cydry vol 4 / 2017

Fundacja SPOT., Magazyn WINOStowarzyszenie Sommelierów Polskich i Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zapraszają 24 czerwca 2017 roku po raz czwarty na całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom, cydrom i produktom regionalnym z Wielkopolski. Będzie można je lepiej poznać, zdegustować oraz – co najważniejsze – kupić.

Po raz kolejny będziemy gościli w Poznaniu wybranych, naszym zdaniem najlepszych polskich winiarzy, producentów cydru oraz producentów spożywczych wyrobów regionalnych. Zaprezentujemy ich produkty w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu degustacyjnym, degustacji komentowanej, warsztatów kulinarnych oraz otwartej degustacji stolikowej.

PROGRAM:
10.00-12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym
Prowadzący: Tomasz Prange-Barczyński / Magazyn Wino
W czasie degustacji zostanie zaprezentowanych i skomentowanych ok. 30 wybranych polskich win i cydrów, które zostaną zaproponowane do autorskiego menu degustacyjnego, którego tematem przewodnim będą regionalne produkty z Wielkopolski.

Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl
Cena: 200zł, dla sommelierów 70zł

12.45-14.15 degustacja komentowana – Winnice Wzgórz Trzebnickich oraz Winnicy Jakubów.
Prowadzący: Maciej NowickiWinicjatywa, Tomasz Kramer / SPOT., Szymon Maksymowicz / SPOT.

Prezentacja jednych z najciekawszych polskich winnic będzie miała charakter degustacji poziomej prezentującej wszystkie wina z nowego rocznika oraz degustację pionową wybranych etykiet.

Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona. Więcej informacji wkrótce.
Cena: 80zł, dla sommelierów 30zł
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl

14.30-17.00 warsztaty kulinarne z regionalnymi produktami z Wielkopolski
Prowadzący: Maciej Nowicki / Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie 
W czasie warsztatów uczestnicy będą mogli pracować wspólnie z jednym z najciekawszych polskich szefów kuchni, ale także wspólnie z nim rekonstruować staropolskie przepisy kulinarne z wykorzystaniem regionalnych produktów z Wielkopolski.
Warsztaty będą miały charakter otwarty.
Liczba miejsc ograniczona.
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.

17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2017”
W tym roku po raz pierwszy naszemu festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs winiarski, który organizujemy wraz ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich. Wraz z jego przedstawicielami wyróżnimy „Korkami” najlepsze polskie wina.

17.00-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów oraz produktów regionalnych
Degustacja będzie miała charakter degustacji stolikowej, w czasie której każdy z zaproszonych winiarzy, cydrowników i producentów będzie prezentował swoje wyroby. W jednym miejscu będzie można zdegustować i kupić ponad sto polskich win, cydrów i wyrobów regionalnych z Wielkopolski.
Degustacja otwarta przeznaczona dla wszystkich zainteresowanych.
bezzwrotna kaucja za kieliszek: 20 zł, płatne na miejscu
Kontakt: Tomasz Kramer wino@spot.poznan.pl +48 835 88 40

 

 

 

 

 

 

 

KONKURS WINIARSKI POLSKIE KORKI 2017
Po raz pierwszy w ramach festiwalu „Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017” odbędzie się Konkurs Winiarski „Polskie Korki 2017”. Ma on na celu dokonanie profesjonalnej oceny polskich wyrobów winiarskich, ale tylko takich, które zostały wytworzone w 100% z winogron uprawianych i zebranych w Polsce. W Konkursie mogą wziąć udział produ¬cenci i importerzy wina, niezależnie od tego, czy będą uczestnikami festiwalu. Próbki win, podzielonych według odpowiednich kategorii, będzie oceniać międzynarodowe Jury Konkursowe, składające się z członków Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, które objęło patronatem nasz festiwal.


Pełen skład jury: Ursula Heinzelmann, Tomasz Prange Barczyński (Przewodniczący jury), Maciej Nowicki, Lechosław Olszewski (Sekretarz jury), Łukasz Głowacki, Paweł Białęcki, Maciej Sokołowski, Maciej Danielewicz, Mateusz Dobrzykowski, Tomasz Kramer (więcej o jury: tutaj)
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych o zapoznanie się z regulaminem  oraz formularzem zgłoszeniowym

Patronat honorowy: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Patronat: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Kobiety i Wino, USTA, Food & Friends, Winicjatywa
Współorganizator: Magazyn WINO



Kategorie:Gdzie na wino?, Imprezy winiarskie, Wino polskie

Tagi: , ,

2 replies

  1. To będzie na pewno interesujące wydarzenie. Niestety do Poznania nie przyjadę, żałuję… Uczestnicy dzieleni są na: winiarzy i producentów cydrów. Rozumiem, że taki podział oznacza: winiarze – producenci win tylko z winogron, „cydrarze” – producenci cydru tylko z jabłek. Czyli napój alkoholowy, który nazywa się Cydr to nie jest wino. A może nie o to chodzi i jest inaczej… Ciekawe!

  2. Podział zdaje się być całkowicie słusznym. Sensorycznie nie ma ani możliwości ani też sensu zestawienia cydrów z winami. Także od formalnej strony cydr winem nie jest. Jest cydrem 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: