Rieslingi ze wszystkich krańców świata

Podczas ostatniego, przedwakacyjnego warsztatu z serii „Poczucie Wina”, odkrywaliśmy rieslingi ze wszystkich krańców świata. Od chłodnej Polski, tradycyjnych Niemiec, poprzez północne Włochy, stan Washington, Alzację, Nową Zelandię, Australię, RPA a nawet Chiny !

Riesling jest szczepem, który najlepsze owoce daje uprawiany na chłodnych szerokościach geograficznych. Cechuje go wysoka kwasowość, którą jeśli chcemy zachować wymaga to winifikacji w stalowych tankach. Winemakerzy specjalizujący się w tworzeniu win z tego szczepu unikają beczki oraz obniżającej kwasowość fermentacji malolaktycznej. Kremowość i ciężar nadaje niektórym z nich leżakowanie na drożdżowym osadzie. Riesling to szczep trudny w uprawie, ze względu na wyjątkową plenność, wymaga zielonych zbiorów oraz ograniczania nadmiernego rozwoju ulistnienia. Pracochłonność tych zabiegów przekłada się wprost na wysoka cenę produkowanego wina.

By tradycji stało się zadość, wszystkie wina degustowane podczas warsztatu, zostały poddane surowej ocenie uczestników degustacji. Plebiscyt na najlepsze wino, bez sprzecznie, wygrał tradycyjny rieslinga z Pfalz z 2014 roku, stworzony przez Von Winning, GG. Zapach tego wina, przywodzi bardzo aromatyczny bigos. Na pierwszy plan wybijają się przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy, goździki, gałka muszkatołowa. Na drugim planie pojawiają się marynowane owoce: śliwka, cytryna i słodka gruszka w occie. Z smaku, oprócz klasycznej wysokiej kwasowości czujemy tym razem świeże owoce cytrusowe ze zdecydowaną przewagą cytryny. Finisz tego wina jest bardzo długi, świeży, orzeźwiająco cytrynowy. Na końcu wyczuwalna lekka słoność. Znakomitym połączeniem tego wina byłby wyczuwalny już w nosie polski bigos lub tradycyjna alzacka choux croute.

Drugie miejsce zajął włoski riesling z Sudtirol-Alto Adige. Winnica St. Michael-Eppan, położona na przedgórzu Alp cieszy się znakomita ekspozycją. Riesling produkowany w tym miejscu jest bardzo aromatyczny i zupełnie inny od rieslingów niemieckich. Na pierwszy plan wybijają się aromaty kwiatowe: czarnego bzu, rumianku, peonii a nawet akacji. Zapachy owoców zdominowane są przez miodową słodycz z nutami dojrzałych brzoskwiń. W ustach, oprócz wysokiej kwasowości, wyczuwalna jest delikatna kremowość, którą udało się producentowi uzyskać dzięki 5 miesięcznemu leżakowaniu na drożdżowym osadzie. Wino na długo pozostawia w ustach posmak cytrusów i delikatnej brioszki. Riesling ten można z powodzeniem podawać z cięższymi daniami takimi jak pieczony dorsz w sosie holenderskim. Wino dostępne jest w Vinotece 13.

Trzecie miejsce niemalże ex aequo zajęły dwa wina nowo światowe: Kung Fu Girl, z Collumbia Valley w stanie Washington, 2014 oraz nieco młodsze Lothian Vineyards, z Elgin w RPA, 2015. To drugie to książkowy wręcz przykład rieslinga. W nos uderzają przede wszystkim nuty petrolowe, które powoli ustępują miejsca bardzo dojrzałemu mango ze słodkimi nutami liczi. Wino jest bardzo spójne. w ustach pod pierwszym benzynowym wrażeniem kryją się owoce tropikalne z przewaga ananasa. Kwasowość z wypadku tego wina nie jest tak wysoka jak w pozostałych co pozwala na uzyskanie długiego, lekko migdałowego finiszu z delikatna nutą goryczy. Te riesling znakomicie pasowałby do krewetek smażonych na maśle z chili, crab cake lub pikantnych muli w winie. Wino dostępne jest z sklepach Kondrat Wina Wybrane za 57 zł.

Kung Fu Girl, to amerykańskie wino które bardzo zaskakuje. W pierwszym nosie sprawiało wrażenie mało aromatycznego. Jednak bukiet aromatów po rozwinięciu pokazał nuty brzoskwiniowe, mirabelek w syropie oraz innych bardzo dojrzałych białych pestkowych owoców. Wysoka kwasowość i znaczący cukier resztkowy sprawiają że w ustach świeże owoce przechodzą w konfiturę mirabelkowa, oraz pieczone jabłko. Finisz bardzo przyjemnie kwaskowy. To wino będzie znakomitym połączeniem dla zielonego curry. Z czasem wino ewoluuje w kierunku miodowości i konfitur z kwaśnych pestkowych owoców. Dostępne w Willi Win – warto je kupić teraz i poczekać jeszcze kilka lat, by moc się cieszyć jego słodko-kwaśnym połączeniem w pełnej krasie.

Jak tradycja nakazuje nasze szczepowe warsztaty w SAM Żoliborz zawsze urozmaica przekąskowa niespodzianką. Tym razem były to warzywa smażone w woku z kaszą pęczak, kukurydzą, ananasem, kokosem, chili i krewetką. To pikantne danie wraz z miodową Kung Fu Girl stanowił znakomite połączenie słodko-ostre. Wino podkreśliło wyrazisty smak dania a potrawa sprawiała że amerykański riesling cudownie wypełniał usta swoją słodkością.

Oprócz powyższych czterech win, wyróżnionych przez uczestników degustacji, przedstawione zostały również :

1. Turnau, Winnica Turnau, Polska, 2016, 12,5% – butelka do degustacji podarowana przez producenta, 90 zł

2. Villa Maria, Marlborough, Nowa Zelandia, 2015, 12% – wino do nabycia w Wine4You za 89 zł, butelka do degustacji została podarowana przez importera;

3. Rag&Bone, Eden Valley, USA, 2014, 12%, wino dostępne w Willa Win;

4. Familie Hugel, Alzacja, Francja, 2014, 12,7% – wino do kupienia w Centrum Wina za 80 zł;

5. Casa Marin, Miramar Vineyard, San Antonio Valley, Chile 2012, 12% – wino dostępne w Winkolekcja

6. Italia Riesling, Chiny, 2015, 12,5% – wino do nabycia w Faktorii Win.

Autorka tekstu: Anna Fotowicz



Kategorie:Degustowane wina

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: