Albariño en vogue

Podczas tegorocznej edycji Noe Festiwal w Katowicach mieliśmy przyjemność zakosztować morskiej bryzy, mineralności oraz obfitości letnich owoców. Wszystko to w paru odsłonach nietuzinkowego szczepu Albariño z apelacji D.O. Rias Baixas (dolne fiordy).

Dzięki energetycznej degustacji, prowadzonej przez samego Julio Cesara Sobrino oraz promieniom słońca wpadającego do sali degustacyjnej przenieśliśmy się do Galisji (Galicja hiszpańska). Wino zaskakujące jak i region, z którego pochodzi. Hiszpania – niejednokrotnie uważana za krainę czerwonych win i prażącego słońca – w regionie Rias Baixas ukazuje odmienne oblicze. Średnie temperatury w lipcu wynoszą tyle, co całoroczne średnie temperatury na południu Hiszpanii. Jednakże to właśnie atlantyckiemu klimatowi Albarino z tego regionu zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i doskonałą kwasowość. Surowość złagodzoną owocem. Dlatego w Galisji nasadza się głównie szczepy win białych (przy czym 95% zajmuje szczep Albariño).

 

20180408_120244.jpg

 

Albariño wraz ze swoją portugalską siostrą Alvarinho (z tej odmiany wytwarza się między innymi vinho verde) są uważane przez wielu smakoszy, za jedne z najlepszych młodych białych win na świecie. To niestety spowodowało że niektórzy producenci win spoza regionu Rias Baixas nasadzają szczepAlbariño na innych parcelach Hiszpanii – jednak z uwagi na brak pozostałych przesłanek do stworzenia jakościowego Albariño (klimat oraz gleba) wino nie ma takich walorów smakowych. Dlatego ważnym jest aby kupując Albariño sprawdzać czy na pewno posiada apelację D.O. Rias Baixas.

Albariño doskonale sprawdza się jako wino młode, jednakże dłużej leżakowane (w granicach 2-3 lat) odkrywa swój potencjał, prezentując głęboki smak i nuty bardziej złożone.

 

20180408_120437.jpg

 

Julio Cesar Sobrino zapoznał uczestników degustacji z dziewięcioma ambasadorami D.O. Rias Baixas.

  1. Altos de Torona Albarino 2017
  2. Torre La Mortira 2017
  3. Sin Palabras 2017
  4. Segrel Ambar 2017
  5. La Trucha 2016
  6. Turonia 2016
  7. Tomada de Castro 2016
  8. Morgadio 2016
  9. Bouza do Rei 2016

Wina z rocznika 2017 z wyczuwalnym w nosie owocem brzoskwini, gruszki, limonki oraz mineralnym posmakiem. Wszystkie z odpowiednią kwasowością i delikatną goryczką. Moim faworytem wśród Młodzieńców było wino Torre La Mortira z Bodega Marques De Vizhoja – wino z doskonałą kwasowością, aromatem brzoskwini i smakiem mokrych kamieni.

 

20180408_134225

 

Następnie Julio Cesar przedstawił nam wina z rocznika 2016. Wina ukazaływ pełni możliwości Albariño. Kwasowość nadal na idealnym poziomie, owoc bardziej miodowy, posmak mineralny zrobił się bardziej intensywny, wręcz miejscami stalowy. Wszystkie wina z rocznika 2016 prezentowały wysoki poziom. Morgadio 2016 z Adegas Morgadio z nutami chlebowymi oraz Bouza do Rei 2016 z Bouza do Rei, który urzekł mnie miodowym finiszem oraz gęstą strukturą są moimi faworytami.

Ciekawe przedstawienie szczepu Albarinio przez Julio Cesara Sobrino oraz znakomite wina sprawiły że spędzony czas był niezwykle przyjemny. Chyba pierwszy raz w życiu poddam się trendom modowym… w końcu chodzi o Albariño.

 

Tekst: Agnieszka Wojtyła-Lis



Kategorie:Degustowane wina, Imprezy winiarskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: