Program BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego

Dziedziniec

11.00 Otwarcie imprezy. Toast i wspólne zdjęcie

11.00 – 19.00 Sprzedaż stoiskowa

19.00 Zakończenie sprzedaży stoiskowej. Ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze etykiety

20.00 – 22.00 Wieczór integracyjny przy muzyce

 

Sala Restauracyjna

10.00 – 11.00 Śniadanie z winiarzem. Przedpłata, 30 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)

11.30 – 12.30 Oblicza johannitera. Degustację prowadzi M. Kapczyński (Vinisfera). Przedpłata, 20 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)

13.00 – 14.00 Polskie wino – przewodnik turysty. Prezentacja książki o polskiej enoturystyce. Prezentują: W. Bońkowski, T. Prange-Barczyński, M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp z zaproszeniami

14.30 – 16.30 Obiad w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż 190 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)

17.00 – 18.00 Ich wina. Dyskusja z udziałem M. Bieńczyka i K. Szczuki. Wstęp wolny

18.30 – 20.30 Kolacja w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż 190 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)

 

Sala Wykładowa

12.00 12.30 Białe. Krótki kurs o polskich białych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji.  Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny

13.00 – 13.30 Historia winiarstwa na ziemiach polskich. Wykład prof. W. Włodarczyka (SWMPW). Wstęp wolny

14.00 14.30 Różowe. Krótki kurs o polskich winach różowych. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny

15.00 – 15.30  Musujące. Krótki kurs o polskich winach musujących. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny

16.0016.30 Winna polska. O polskich regionach winiarskich opowie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny

17.0017. 30 Czerwone. Krótki kurs o polskich czerwonych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: T. Prange-Barczyński (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny

18.0018.30 Białe Czerwone naturalnie. O naturze polskiego wina rozmawiają: A. Baron (Restauracja Zoni)  i L. Mill (Dom Bliskowice). Prowadzenie: M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp wolny

Sala Wystawowa

11.00 19.00 Zobacz co pijesz. Wystawa etykiet.

11.00 19.00 Enoturystyczna mapa Polski. Prezentacja Stowarzyszenia Kobiety i Wino

11.00 – 19.00 Polskie Sommelierki – doradzają, które wina dobrać do lokalnych serów, wędlin i dań w kawiarni

 

 

Poniedziałek, 17 czerwca 2019; Forteca u Kręglickich

Dzień Branżowy

Wstępem jest wypełnienie formularza zgłoszenia i przesłanie pod adresem: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl,

Udział w degustacjach komentowanych – 20 zł, przedpłata,  

info: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl tel 22 8260109

 

09.00 – 10.30 Skok na półkę. Panel dyskusyjny z udziałem: P. Kamecki (Stowarzyszenie Sommelierów Polskich), S. Chrzczonowicz (Winkolekcja), P. Petryka (Restauracje Kręglickich), M. Kapczyński (Vinisfera), M. Minta (MintaEats), M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa), NN (Ministerstwo Rolnictwa). Prowadzenie: L. Mill

10.30 – 11.00 Instrumenty finansowe w biznesie winiarskim. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli banku BNP Paribas

11.00 – 11.30 TSN i Scharfenberger w piwnicy. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli firm TSN i Scharfenberger

11.30 – 12.00 Polskie wino na trzech frontach – Ewa Biernacka (Ferment Group) mówi o pracy z polskim winem w hurcie, detalu i gastronomii

 

Sala Wykładowa

12.00 – 13.00 Mecz Polska vs. Reszta Świata. Konfrontacja w ciemno polskich win z zagranicznymi. Prowadzą: P. Kamecki (SSP) i M. Kapczyński (Vinisfera)

13.00 – 14.00 Master Sommelier Piotr Pietras zaprasza. Degustacja komentowana wybranych polskich win