BLIŻEJ NATURY – podczas 10. Forum Rozwoju Mazowsza | dzień 1

16 i 17 października na terenie Centrum Konferencyjnego MsMermaid w Warszawie Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych już po raz dziesiąty zorganizowała Forum Rozwoju Mazowsza. Główną ideą wydarzenia jest promocja projektów finansowanych z funduszy europejskich, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań realizowanych w regionie. Podczas dwóch dni 10. Forum Rozwoju Mazowsza pokazane zostało spektrum zmian, jakie dzięki wsparciu funduszy europejskich, dokonały się na Mazowszu na przestrzeni ostatnich 15 lat.

Do współpracy zaproszone zostały kluczowe instytucje rządowe i samorządowe, instytucje nauki, przedsiębiorcy i organizacje otoczenia biznesu. Podczas debat, prezentacji dobrych praktyk, innowacji technologicznych, czy inspirujących rozwiązań edukacyjnych i prospołecznych zaprezentowali oni swój wkład w rozwój Mazowsza.
W tym roku tematami przewodnimi Wydarzenia były: „I love Człowiek”, „I love Postęp”, „I Love Region” i „I love Natura”.

Agnieszka Zdanowicz (Unimos), Renata Targosz (KiW), Katarzyna Solańska (KiW), Anna Bialik (Unimos)

Nasz statut mówi nie tylko o samodzielnym, ale również o łącznym, z innymi podmiotami prowadzeniu projektów i działań. Dlatego pragniemy połączyć siły z organizacjami kobiecymi, które pomogą w realizacji naszych wspólnych celów„.  To jeden z planów na ten i kolejny rok, w ramach którego nawiązałyśmy współpracę z FUNDACJĄ UNIMOS podczas tegorocznego FRM.  UNIMOS jest opartym na członkostwie międzysektorowym i międzyklastrowym sojuszem ukierunkowanym na budowanie strategicznych partnerstw między biznesem, nauką, administracją i klastrami, które wspierają wzrost i rozwój międzynarodowy dla członków.

Pierwszy dzień dedykowany był prezentacji Stowarzyszenia Kobiety i Wino pośród wszystkich współpracujących organizacji partnerskich, a następnie debacie na temat produkcji win BIO oraz ich potencjału sprzedażowego w Polsce. Debatę poprowadziła Anna Kotlińska-Bubała, nasza Członkini filii warszawskiej, a na kanapach zasiedli: Wiktor Gowin (winemaker – Winnica Dwórzno), Katarzyna Solańska (sommelier, Kate’s Wine&Cuisine), Renata Targosz (restauratorka, ZaKładka Bistro de Cracovie), Małgorzata Hałkowska (biuro podróży Madart), Patrycja Cabańska (head sommelier w Na Lato), dr inż. Renata Choińska (Zakład Technologii Fermentacji Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego).

Prowadząca panel – Anna Kotlińska-Bubała

Podczas spotkania pojawiły się tematy:
– jak sprawić, by gość restauracji wybrał wino BIO i był usatysfakcjonowany tym wyborem
– jak dobierać wina niekonwencjonalne do potraw? Czy są jakieś zasady, reguły, jak w przypadku win konwencjonalnych
– jaki procent stanowią wina bio w karcie win w restauracji i czy to wzrastający trend, czy tylko chwilowa moda
– czy hasło „bliżej natury”, dbałość o środowisko wśród producentów win bio wpływa na sprzedaż tego typu win
– czy konsumenci biorą takie aspekty, jak ochrona środowiska, równowaga ekologiczna, gdy dokonują zakupu wina
– czy wszelkie certyfikaty typu BIODYVIN, DEMETER, ORGANIC działają jak młynki napędzające sprzedaż? Czy certyfikacja ma znaczenie?
– ile mamy obecnie w Polsce winnic organicznych, a ile jest w trakcie konwersji
– jakie są perspektywy rozwoju polskiej enoturystyki
Poruszona została też kwestia wsparcia winogrodników przez Unię Europejską oraz jak wygląda sytuacja w Polsce na tle innych krajów. Co uzasadnia tak wysokie ceny wina.
Dr inż. Renata Choińska opowiedziała o badaniach dotyczących autochtonicznych drożdży i fermentacji z ich udziałem oraz o nowych biologicznych środkach ochrony roślin, nad którymi pracuje w Instytucie.

***
fot. ILU ILU Agency, Renata Targosz, Justyna Grzybek



Kategorie:JESIEŃ ENOLOGICZNA, Kobiety Wina, Relacje, Wino polskie

Tagi: ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: