Wina pomarańczowe na Halloween – degustacja WAW

W poniedziałek, 28 października, w Warszawie, w gościnnych wnętrzach SAM Żoliborz odbyła się kolejna degustacja organizowana przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino w ramach tegorocznej Jesieni Enologicznej. Tym razem naszym tematem przewodnim były wina pomarańczowe.

Wina pomarańczowe to wina z białych winogron macerowanych na skórkach, czyli sposób winifikacji jest podobny, jak w przypadku win czerwonych. Tego typu wina najlepiej charakteryzuje włoski termin vino bianco macerato. Niekiedy mówi się o nich orange/amber wine, niemniej jednak termin wino białe macerowane jest najbliższy prawdzie i poprawny.

Uczestnicy degustacji przekonali się jak szeroka jest paleta barw win pomarańczowych, w jakich naczyniach może odbywać się maceracja, jakie aromaty i smaki mogą posiadać oraz jak wiele odmian winorośli nadaje się do produkcji tego typu win. Omówiliśmy jedną z najstarszych metod produkcji białego wina macerowanego – metodę kachetyjską. Nasi goście dowiedzieli się także jak powstają specjalne gliniane naczynia służące do produkcji win macerowanych tą metodą, gruzińskie kwewri.

Podczas spotkania mówiliśmy także o możliwych wadach win pomarańczowych – lotnej kwasowości, stajennych aromatach będących wynikiem infekcji Brettanomyces oraz o nieprzyjemnych odczuciach, które czasem pojawiają się po spróbowaniu wina, zazwyczaj po 10-20 sekundach, przypominających oddech psa albo nieświeży popcorn, a których w nosie nie poczujemy.

W trakcie degustacji goście poznali skomplikowany życiorys Joško Gravnera i dowiedzieli się, jakie są różnice między winifikacją win pomarańczowych ze szczepu ribolla gialla między Gravnerem a Radikonem, producentami z Friuli Collio.

Degustowaliśmy 7 win, z czego aż trzy pochodziły od polskich producentów. Wśród nich największe wrażenie wywarło na gościach wino pomarańczowe z Winnicy Biały Kruk. Tytuł najlepszego wina spotkania przypadł ex aequo słoweńskiej malvaziji od Korenika & Moškon i włoskiej garganedze od Azienda Agricola COS. Na wyróżnienie zasługuje również austriacki Mash Pitt od Pittnauera, który cudownie rozwijał nam się w kieliszkach zachwycając aromatem owoców tropikalnych, suszonych moreli, agrestu, dżemu brzoskwiniowego.

Tekst: Anna Kotlińska-Bubała
Zdjęcia: Anna Pławińska

***

Serdecznie dziękujemy TERROIRyści – WINA PRAWDZIWE za przekazanie wina do degustacji.

Lista degustowanych win:

  1. Roter Riesling, 2018, Winnica Silesian, Polska, zakup u producenta.
  1. Colli Tortonesi DOC Timorasso, 2016, Cascina I Carpini, Włochy, importer: Moja Italia.
  1. Mash Pitt, 2017, Pittnauer, Austria, importer: TERROIRyści – Wina Prawdziwe.
  1. Malvazija, 2017, Korenika & Moškon, Słowenia, importer: Lutomski.Wino.
  1. Biały Kruk Orange Wine, 2018, Winnica Biały Kruk, Polska, zakup u producenta.
  1. Kvevri XIV, 2015, Winnica Płochockich, Polska, dystrybutor: Winkolekcja.
  1. COS Pithos Bianco, 2015, Azienda Agricola COS, Włochy, importer: Vini E Affini.


Kategorie:Degustowane wina, JESIEŃ ENOLOGICZNA, Relacje

Tagi:

1 reply

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: