Ferment podsumowuje trzy dekady wina w Polsce

Ferment – największe niezależne pismo o winie Polsce – świętował w ostatnią sobotę III
urodziny. Impreza odbyła się w Mielżyński Wine Bar Czerska w Warszawie, a jej częścią był
wernisaż wystawy prezentującej rozwój rynku wina w Polsce w ciągu ostatnich 30 lat.

Ferment to kwartalnik współtworzony przez znanych dziennikarzy winiarskich: Tomasza Prange-Barczyńskiego (redaktor naczelny), Ewę Rybak, Wojciecha Bońkowskiego, Inkę Wrońską, Macieja Nowickiego, Macieja Świetlika i Sławomira Sochaja. Wino ujmowane jest w kontekst społeczny, kulturowy i rynkowy, sporo miejsca poświęca się w nim także ludziom
związanym z branżą winiarską.

Częścią imprezy urodzinowej była wystawa Piękna Zofia i przystojny Karol. 30 lat rynku
wina w Polsce, podsumowująca ostatnie trzy dekady z perspektywy rozwoju konsumpcji, marek i trendów na rynku wina.

Polska w ciągu ostatnich trzech dekad zanotowała prawdziwy skok konsumpcji wina – powiedział Wojciech Bońkowski, wydawca Fermentu. – Dla niektórych regionów winiarskich w takich krajach jak Niemcy czy Portugalia staliśmy się jednym z najważniejszych odbiorców wina. Uchodzimy dziś za jeden z najbardziej perspektywicznych rynków winiarskich świata. Nasza wystawa pokazuje, jakie marki i kategorie win miały największy wpływ na ten progres.

Częścią imprezy urodzinowej Fermentu była degustacja najwyżej ocenionych w tym roku win.

Partnerami wydarzenia byli: Lidl Polska, WinnicaLidla.pl, Carlo Rossi, North Coast,
Wines of Germany, Wines of Tejo, VestFrost, Tom-Gast i Schott Zwiesel.

Zdjęcia: Eliza Krakówka



Kategorie:Imprezy winiarskie

Tagi: ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: