Zarząd i Liderki

ZARZĄD STOWARZYSZENIA KOBIETY I WINO

RENATA TARGOSZ – prezes Stowarzyszenia

Z wykształcenia biolog ze specjalizacją nauczycielską oraz z zakresu genetyki, z zawodu i pasji restauratorka. Z gastronomią związana od ponad dwudziestu lat, w czasie których poznawała tajniki branży, m.in. wspierając marketingowo działania zawodowe męża, krakowskiego szefa kuchni. Umiejętność negocjacji i dyplomacji zdobyła na polskiej placówce dyplomatycznej w Budapeszcie. W latach 2013-2018 pełniła funkcję konsultanta kulinarnego w polskich produkcjach TVN – Masterchef i Masterchef Junior. Od lat sześciu prowadzi wraz z mężem krakowską restaurację ZaKładka Bistro de Cracovie, wyróżnianą w przewodniku Michelin oraz Gault&Millau. W 2019 jej restauraja otrzymała Award of Excellence Magazynu Wine Spectator.

 

MAŁGORZATA HAŁKOWSKA – wiceprezes

Absolwentka Ogrodnictwa, Technologii Żywności ze specjalnością Wino i Napoje Wysokoalkoholowe w Płowdiw (Bułgaria), Instytutu Przetwórstwa Spożywczego w Ałma-Acie (Kazachstan), a w końcu Katedry Mikrobiologi, Genetyki i Biotechnologii.
Po 15 latach pracy na uczelni połączyła pracę ze swoją największą pasję, porzuciła bezpieczny etat na Uczelni i otworzyła swoje małe biuro podróży MADART w uroczym zakątku Polski u stóp Beskidu Niskiego. Współzałożycielka Fundacji Slow Beskid.

 

JUSTYNA GRZYBEK – wiceprezes

Kiedy 5 lat temu trafiła do firmy zajmującej się obsługą klienta i doradztwem w zakresie win i alkoholi, nie miała pojęcia, że zostanie tam na dłużej. Jednak temat okazał się bardzo interesujący, kontakt z klientami –  bezcenny. Degustacje, które początkowo traktowała jak zawodowe szkolenie, przerodziły się w pasje i dobrą zabawę.

 

 

LIDERKI W POLSCE

ANNA FOTOWICZ – Warszawa

Na co dzień pracuje w Business France, Misji Ekonomicznej Ambasady Francji w Polsce, gdzie w dziale rolno-spożywczym zajmuje się wprowadzaniem na polski rynek francuskich producentów wina oraz organizacją degustacji i warsztatów winiarskich.
Absolwentka studiów podyplomowych o winie na Collegium Civitas oraz kursu w regionie Bordeaux w ramach OIV Master of Science in Wine Managament. Posiada certyfikat WSET 3.

%d blogerów lubi to: