Lody i wina lodowe w Restauracji „Tatrzańska”

Czy lody i wino lodowe to duet doskonały? Zdecydowanie tak!

Sprawdzaliśmy to podczas degustacji win kanadyjskich w Tatrzańskiej, słynnej w Europie tarnowskiej cukierni, kawiarni i restauracji, której początki sięgają 1859 roku.

Kobiety i Wino oraz Restauracja „Tatrzańska”, w ramach IV Wielkich Tarnowskich Dionizji oraz Małopolskiej Jesieni Enologicznej przekonywali, że dzięki odpowiednio dopasowanym winom do potraw, możemy znacznie wzbogacić nasze smakowe doznania.

Szpinakowe nadzienie w makaronowych roladkach, mało
wyraziste z natury zostało świetnie podkręcone ostrym, lecz o aksamitnej strukturze, sosem z pleśniowego sera. Harmonii dopełnił cytrusowo – mineralny Pinot Blanc, w którym udało się wydobyć delikatną słodycz.

roladkiszpinakowe

Kruchy łosoś w śliwkowej polewie, z karmelizowaną marchewką oraz zaskakujący, świetnie schłodzony, rozpływający się w ustach sorbet z rukoli! Nuty ziołowe w sorbecie pięknie załgodziły intensywność owocu w Chardonnay.

łosoś

Jesienne smaki reprezentował grzybowy pieróg w asyście
smażonego borowika. Klasyczne połączenie z Pinot Noir uwydatniło leśne i ziemiste aromaty.

pieróg

Tradycyjne polskie elementy kulinarne czyli smakowite polędwiczki ze słodką żurawiną i słonym grillowanym oscypkiem. Taniczny, o głębszej strukturze Cabernet Sauvignon, złagodzony przez Cabernet Franc, pięknie podkreślił smak potrawy. Były nuty ziołowe, suszona herbata, dymne śliwki, czarna porzeczka, wanilia…

oscypek

Najbardziej oczekiwany, deser. Oczywiście lody, tradycyjne, doskonale ukręcone, waniliowe z czerwonym pieprzem oraz likierem pomarańczowym. Do tego gęste, ekstraktywne wino lodowe ze szczepu Vidal. Wysoka słodycz wina została zminimalizowana słodyczą deseru, jednocześnie słodycz lodów i wina złagodziła ostrość pieprzu.

lody

A jak powstaje wino lodowe? Czekamy aż
temperatura spadnie do – 7 stopni, a woda zamarznie. Wówczas wyciskamy skoncentrowany sok. Pozostaje słodka, gęsta esencja o niezwykłych aromatach, idealnie zrównoważona wysoką kwasowością. I to właśnie Kanada jest największym producentem tych wyjątkowych win.

lodowewino

I jeszcze jeden kanadyjski akcent, intensywnie owocowy, naturalny sok żurawinowy.

sokżurawinowy

Pięknie udekorowany stół, cierpliwa nauczycielka i pilni uczniowie.

Przyjazna atmosfera sprzyjała rozmowom…

Tekst: Tatiana Mucha, Galicia Wine & Travel Tours Odwiedź winnicę

Zdjęcia: SodaR-Studio



Kategorie:Imprezy winiarskie, Kraków i okolice, Kulinaria, Relacje

Tagi: , , , , , ,

2 replies

  1. A na innych Dionizjach byłaś czy tylko w Tatrzańskiej ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: