Cyderia

Stowarzyszenie Kobiety i Wino to nie tylko winne historie! Znamy się też na alkoholach mocnych, piwach i cydrach. Staramy się poszerzać naszą wiedzę, ale też wprowadzać innych w tajniki aromatów i smaków oraz technikalia – uprawę i produkcję, ze szczyptą historii i geografii, a to wszystko, oczywiście, z klasą i na luzie!
Tym razem gościłyśmy w progach warszawskiej Cyderii. Jak sama nazwa wskazuje głównym napitkiem jest złoto produkowane z jabłek. Przez meandry, podobieństwa i różnice – miedzy cydrami a winami – prowadzili nas niezłomnie niemal 3 godziny – Przemek Iwanek oraz Tomasz Porowski, który o cydrach wie prawie wszystko.

_DSC9791
Tradycja produkcji cydru sięga w naszym kraju XVI wieku, skoncentrowana wtedy na wyrobach chałupniczych. Wiele zostało powiedziane na temat upraw jabłek, wiele też padło porównań, ale najważniejszy wniosek płynący z naszego spotkania dotyczył szkodliwego wpływu Cydru Lubelskiego na wyobrażenie cydru w ogóle… To jak Carlo Rossi w świecie wina: rozpoznawalne, łatwe do wymówienia i zapamiętania, ale pozostawiające złe wrażenie na bardzo długo!!!
Cydry, którymi nas ugoszczono podczas kolacji, to były napoje wytrawne, stylowe, wręcz wyrafinowane.

_DSC9681
Rozpoczęliśmy Cydrem Nadwiślańskim, który jest lekki i orzeźwiający – fantastyczny aperitif, tym razem w towarzystwie przystawki – przepiórki w cydrowej tempurze. Płynnie przeszliśmy do burgera krewetkowego ze wsparciem Letniego Kwaśnego Jabłka. Duet ten zdobył serca dużej części publiczności! Nie obyło się też bez niespodzianki – prawdziwej dziury normandzkiej. Do tej pory byłam przekonana, że dziura normandzka, to pojęcie odnoszące się do wina musującego, które można podać w dowolnym momencie wieczoru, a jej/jego rolą jest oczyszczenie tzw. palety. Tymczasem zaserwowano nam Calvados, który fantastycznie podkreślał danie z szarpanej wołowiny sous vide. Obłęd! Biorąc pod uwagę miejsce pochodzenia tego mocnego alkoholu, wszystko staje się jasne i dziura normandzka znajduje swoje logiczne i geograficzne wytłumaczenie. Bezkonkurencyjny okazał się Czarny Ignac prowadzony przez Kaszubkską Kozę – ser zagrodowy. Natomiast moim osobistym faworytem został Cydr Lodowy Chyliczki! Jego produkcja różni się od produkcji wina lodowego, ale w swojej klasie jest prawdziwym rarytasem! Połączenie z deserem było wyjątkowe – granita cydrowo-jabłkowa z kruszonką z kardamonu i gorzką czekoladą.

 

Tego wieczoru trzech fantastcznych mężczyzn – Przemak Iwanek, Tomek Porowski i szef kuchni Grzegorz Bobrowicz – przygotowało prawdziwą ucztę dla naszych ciał i umysłów!

_DSC9818

Tekst: Joanna Poremba

Zdjęcia: Monika Frendl

 



Kategorie:Gdzie na wino?, Relacje, warszawa

Tagi: , , , , , , , , , , ,

3 replies

  1. „dotyczył szkodliwego wpływu Cydru Lubelskiego na wyobrażenie cydru w ogóle… To jak Carlo Rossi w świecie wina: rozpoznawalne, łatwe do wymówienia i zapamiętania, ale pozostawiające złe wrażenie na bardzo długo”
    Może Pani rozwinąć tę myśl?

  2. Porównanie, którego użyłam odnosi się do jakości produktów, o których wspominam. Jeśli cała rzesza ludzi pije Carlo Rossi, to w rzeczywistości nie ma pojęcia o jakościowym winie. To samo dotyczy Cydru Lubelskiego. Ogromna liczba ludzi opiera swoją znajomość „cydrów” na Cydrze Lubelskim, czyli delikatnie alkoholowym, bardzo słodkim napoju, który nie wiele ma wspólnego z rzemieślniczym, jakościowym produktem. Obydwa trunki dają fałszywy obraz świata wina i świata cydrów z niskiej jakościowej półki.

  3. Moja przygoda z cydrem zaczęła się właśnie od Cydru Lubelskiego. Dzięki niemu sięgnęłam po bardziej wyrafinowane trunki. Dziś nie uważam go za najlepszy cydr, ale uważam, że użyte porównanie jest krzywdzące. Bardziej bym zrozumiała porównanie do przesłodkich pseudocydrów z koncentratu z dodatkiem kwasku cytrynowego lub jabłkowego. Pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: