Winnica Płochockich, Simi, 2009

Producent: Winnica Płochockich

Wino: Simi

Rocznik: 2009

Region: Rejon Sandomierski

Kraj: Polska

Szczep: Sibera 65%, Bianka 25%,  Seyval Blanc 10%

Analiza wzrokowa: duży jasny słomkowy rdzeń przechodzący w wodnisty meniskus

Nos: muszelki skorupiaków, bryza morska, zielone jabłka, anyżek

Usta: cytryna, zielona gruszka, papierówki, mineralne i orzeźwiające

Alkohol: 11%

Kwasowość: wysoka

Ciężar: średni

Wytrawność: półsłodkie

Finisz: średni, lekka gorycz na finiszu

Pozostałe oznaczenia etykiety:
Wyprodukowano 1050 butelek

Podsumowanie: dobrze zbalansowane w ustach, dzięki wysokiej kwasowości cukier resztkowy jest mniej wyraźny, świetne do picia solo lub z lekkimi potrawami

Połączenia kulinarne:  sola w sosie z kaparów, sery kozie podawane z marmoladą z pigwy, ciasto agrestowe lub strudel z rabarbarem (niezbyt słodkie)

Temperatura podawania: 8-10°C

Pojemność: 750 ml

Ocena: 4.5



Kategorie:Degustowane wina

Tagi: , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: